Eh, MARA niiii. kenape pulak?

Nihlah die. Bab bab rezeki memang bukan keje kite. 
time tengah menaip nih, rase macam menggigil satu badan.
marah? mungkinnn.
macam nih cerite die, mase aku diploma dulu, aku under pinjaman MARA. so, kalau MARA memang lepas kite habes belajar, kite boleh mintak pengurangan. tak kisahlah pointer last kau berape pon, insyAllah akan dapat pengurangan. tak banyak pon, at least adelah pengurangan die. setakat nih, memang jaranglah peminjam mara kene bayar balik full. lainlah kalau seseorang tuh memang tak belajar langsung, marks semue berterabur. kat bawah nih kadar peratos pengurangan berdasarkan pointer.
3.50-4.00 : biasiswa
3.00-3.49 : bayaran balik 10%
2.50-2.99 : bayaran balik 25%
2.00-2.49 : bayaran balik 50%

Sumber: Pengurangan Kadar Bayaran Balik Pinjaman Pelajaran MARA | melvister.com 

okay, aku pon dengan kengkawan buatlah pengurangan Nov lepas. dengan harapan dapatlah pinjaman aku tuh ditukar jadi biasiswa sebabnye aku punye last pointer 3.61. diulangi, 3.61 okayyy. sepatutnye aku layaklah dapat biasiswa yang macam dinyatakan kat atas. senior senior kolej aku dulu pon ramai yang dapat peratos pengurangan tuh setimpal dengan diorang punye pointer.
tapi aku????????
ya Allah. sedihnyelahhhh. kenape aku kene bayar balik 15%?
 

see? kenape? kenape? kenape?

yang lagi menyakitkan hati, ade je senior yang dapat 3.56 dapat biasiswa. ish ish. sabarnyelaaaa.
baiklah, esok aku nak call MARA. nak tanye kenape macam ni. sedih sangat rase. mintak mintaklah ade silap ke kat mane mane. and diorang dengan rela hati bantu aku. haihh. kesian dekat mak. mak dah seronok dah tengok pointer aku. dah berangan dapat transfer jadi biasiswa. hurmmm. 
harap dipermudahkan. aminnnn.

yang sedang bersabar,

suke ? jomjom kite bace lagi .. ^^

2 kumen-rumen:

Afiq Arof said...

nak tanya, kalau sem 1 kita punya pointer bawah 2.50, mara stopkan pinjaman ke? ke kalau dpt bawah 2.50 berturut turut baru dia stopkann?

nurul hidayah said...

Salam sis, boleh tau x ape terjadi selepas call mara? Dpt jd biasiswa x? Ke ni peratusan baru pengurangan balik mara?