prolog langkah pertame.

aaaaaaaaa betol ke semua nii? harap ini pilihan yang terbaikkk. taknak buat silap dah.

Bismillahirrahmannirrahimmm.
esok, secare rasminya, aku register UniKL. andddd bermakne, aku start study balikk. erk, macam tak caye je. harap semue okayyy.


okaylah. tuh je nak cite. haha

haahhaha

suke ? jomjom kite bace lagi .. ^^

hectic week konon.

haii. minggu yang sangat hectic bagi Ani Nurhananina dan family. haha
dah berazam nak hidop dengan blog pon still terabai. takpe takpe. nanti dah start study, maybe jadi gini jugak. semalam pegi selesaikan medical checkup. Alhamdulillah xray takde pape. urine test pon takde pape. takde positif dadah ke ape. haha bongok nih.

and, jap lagi nak pegi Jerantut pulak. cari barang. ingat nak pegi kuantan, tapi abah macam busy pulak and pegi yang terdekat jelahh. janji shopping. pompuan shopping kat pasar pon suke. lumrah. nak buat cemane? kan? kannnnn.

kejap lagi jugak nak setelkan semue documents yang nak kene bawak nanti. nak kene sahkan ape semue. haihhh. busy niii. nih runningman 181 tak tengok lagi niii. malam tadi keluar dahh. punye busy. tak sempat untuk diri sendiri :p

moga dipermudahkanlah segalenye. aminnn. okaylahhh. nak tengok runningman sambil listkan barang ape nak beli japgii. babai.


hehehehehehe,

suke ? jomjom kite bace lagi .. ^^

kisah zaman silam.

haii. tengah buat ape? kite tengah penat je nii. tak buat ape ape pon. baru balik. hari nih pegi buat medical checkup untuk daftar nanti. haii macam tak percaye dah nak sambong study balikk. dah setahun kot stop. so, mohon agar otak dan minda tak berkarat. bahaye weiii

aku dah habes diploma hujung tahun 2012 lagii. tapi tak continue terus. saje ngade. nak keje dulu konon. so, habis je study, cari keje. pegi interview sekali, alhamdulillah dapat. so, bekerja lah aku nih sebagai officer dekat (i)cimb bank sebagai officer dengan gaji rm1500 (je?).

keje bukan susah pon. keje semak document customer yang nak buat loan dengan cimb je pon. kenkonon je bile orang tanye "keje mane sekarang?" , jawab dengan bangge "cimb bank." hahah nampak tak kat situ. jawab bangge macam dah jadi staff permanent. hahah padahal contract staff pon.

adelah dalam 7 bulan keje, lagi sebulan nak habes contract, and, company dah pon panggil untok renew contract untuk lagi setahun, diri nih buat hal. yang tak dapat dielakkan. sakit pulakkk. pegi check rupenye appendicitis. sampai dah pecah. hebat tak.hebatnyee. so, terus call cimb. nak resign. ecece macam pangkat kemain besar nak resign main call. hahaha surat surat ape langsung takde. check check name dah terminated. okaylah tuu. sampai kad cimb pon tak pulang. lol

pastu seminggu jugak admitted. 5 hari pose, tak makan langsung. minum air pon sesudu sehari. lepas operated pon kene pose lagi pulak tuuu. sadissss. sampai bile dah boleh makan, tekak tak boleh terime makanan. rase mase tuh, okayy je tak makan. tak rase lapar, tak rase nak makan. 

lepas operated, sampailah terkentut, baru die lepas balik. mase tuhh punye sakit Allah je tahu. perut nih baru lepas jahit 11 jarum, tapi mulot asyik dok batok. rase macam nak terbukak balik jahitan. effect bius mase bedah katenye. bius mati kan. doktor siap cakap, dalam perut aku dah macam hancur. sebabnye apeendix tuh dah pecah lame. naseb aku mude lagi je. kalau orang tua, dah lame out. nauzubillah.

rase macam tak sangke aku dah boleh lelompat sekarang. kalau dulu, nak pusing kiri kanan pon tak boleh. kematu bontot. asyik lah baring terlentang. nak bangun pegi toilet nak kene orang tarik. bile dah diri okay dah. nak bangun tuh seksa. sebab perot still tak kuat. tapi alhamdulillah. semue tuh dah lepas. 28/08/2013. sampai bebile takkan lupe. operate pertame dalam hidup.

and semenjak dari tuh aku dudok rumah. makan, tido, ngadap lappy, tolong mak sesikit. selalu aku masak malam laa. sampailah sekarang. rase macam sekejap sangat dok rumah. adahal nak dekat 4 bulan dahhh. minggu depan dah nak register. makk oiii. nebes. mintak mintak dapat kawan yang sekepale. aminn.

eh, TERbanyak pulak. haha bai.




*flip hair*,

suke ? jomjom kite bace lagi .. ^^

perihal hal hal hal.

ohh haiii. dah tengah malam lah baru nak menaip haaaa. kemain busy harini.
rase macam pm pon ade. eh, cakap pasal pm tetibe teringat drama korea yang aku tengah gila sekarang. Prime Minister and I. haii la. lambatnye nak hari selase. haha

okayy, pasal MARA semalam, aku dah call tadi. tapi busy pulak line. call 4 5 kali pon sill same. busy. aku call waktu tuh dalam pukul 10. entahlah nak cakap. then, bile aku dah putus ase, kawan aku call. semalam aku call die nak tanye pasal MARA tuhlaa. die boleh tertinggal phone die kat office. sabor jelah zulaikha oii. haha. die cerite yang ade kakak dekat rumah die tuh, pinjam MARA jugak. pon  pointer dekan jugakk, buat pengurangan kene bayar 10%. so, kakak tuh call MARA tanye semue bagai, katenye, sekarang die dah tukar kadar pengurangan tuuu. dah tak ikot dah yang aku post semalam tuuu. pulakkk.

tapiiiiiiiiiiiiii, yang baru nih just valid untuk peminjam yang pinjaman die start tahun 2011. aku pon dengan sepantas kilat bangun pegi check aku punye offer letter MARA dulu. belek belek, aku punye loan start 01/01/2011. jeng jeng jeng. rase macam nak hempas lappy mase tuu. tapi tak sampai hati sebab aku sayang lappy nih. gift dari abah even murah. compaq jekk.

so, mule balikkk. aku pon kelip kelip mate macam tak boleh nak terime keadaan. ya Allah. lewat sehari je. Allah je yang tau perasaan aku waktu tuuu. aku teus bagitau mak. mak pulak mase tuu tengah sibok bersiap, layan ala kadar je. aku nih dahlah sedih. lagi sedih jadinye. lepas tuhh, aku start nak bersiap sebab kitorang kene pegi temerloh pasal hal u. bile aku bersiap, mak datang tanye balik pasal mende tuhh. mase ok cerite balik kat mak tuu, haa berderu air mate. tengah pakai tudung nih, air mate tak berentii. 

siap ade hingus lagi. punye sebak waktu tuu.  sebabnye bukan ape aku gegiler study ang buat elok elok untok bagi loan jadi biasiswa biar mak and abah bangga. tambah lagi, kenkawan aku semue dapat mara awal lagi. kire bulan bulan akhir 2010 laa. kitorang mintak sesame, then aku punye kene reject. sebabnye name abah sebagai penjaga blaklist. aku memang dah agak. sebabnye abah penah jadi penjamin untuk sorang KAKAK NIH YANG AKU SENDIRI TAK PENAH TENGOK MUKE TEHN TAK RETI NAK BAYAR BALIK LOAN MARA. tak paham betoll. dah pinjam, bayarlaaa. dah lah gune name orang lain sebagai penjamin. dah aku sangkutt. manelah aku nih tak sebaknye weiii.  

tapi waktu aku punye permohonan mule mule kene reject aku takdelah marah mane. just kesian dekat abah laa. lambat dapat loan means perblanjaan aku abah lah kene support dulu. abah dengan mak nih call lah kakak bongok tuh mintak tolong bayar untok clearkan name abah. SIAP KENE PENJAMIN PULAK MERAYU MINTAK SI PEMINJAM YANG BONGOK TAK RETI NAK BAYAR BALIK LOAN TUH, BAYAR. BODOHNYEEEE! haih naik balik darah aku memalam nihh. 

nasib baik nak bayar. sebab tulah aku lambat sikit dapat loan sebab nak kene tunggu name abah clear dulu. bodohkan wanita tu? (dah geli nak panggil kakak). kesimpulannye, janganlah baik hati sangat tolong jadi penjamin orang lain yang kite taktau perangainye macam mane. ayahnye waktu tu kemain mintak abah jadi penjamin sebab abah government staff. anak macam bodoh. orang dah tolong tak reti nak hargaii. tolonglah jangan lembut hati nak tolong orang kayy? nih peringatan untuk diri sendiri jugak. kang, anak orang lain kemain senang kidup, anak kite tunggang langgang.

tetibe pulak emo. haha. dah sejukkan mate dengan gambo aku. (pfttt)


photo of the day. #ootd

yang tetibe rase panas. *kuatkan volume kipas*,

suke ? jomjom kite bace lagi .. ^^

Eh, MARA niiii. kenape pulak?

Nihlah die. Bab bab rezeki memang bukan keje kite. 
time tengah menaip nih, rase macam menggigil satu badan.
marah? mungkinnn.
macam nih cerite die, mase aku diploma dulu, aku under pinjaman MARA. so, kalau MARA memang lepas kite habes belajar, kite boleh mintak pengurangan. tak kisahlah pointer last kau berape pon, insyAllah akan dapat pengurangan. tak banyak pon, at least adelah pengurangan die. setakat nih, memang jaranglah peminjam mara kene bayar balik full. lainlah kalau seseorang tuh memang tak belajar langsung, marks semue berterabur. kat bawah nih kadar peratos pengurangan berdasarkan pointer.
3.50-4.00 : biasiswa
3.00-3.49 : bayaran balik 10%
2.50-2.99 : bayaran balik 25%
2.00-2.49 : bayaran balik 50%

Sumber: Pengurangan Kadar Bayaran Balik Pinjaman Pelajaran MARA | melvister.com 

okay, aku pon dengan kengkawan buatlah pengurangan Nov lepas. dengan harapan dapatlah pinjaman aku tuh ditukar jadi biasiswa sebabnye aku punye last pointer 3.61. diulangi, 3.61 okayyy. sepatutnye aku layaklah dapat biasiswa yang macam dinyatakan kat atas. senior senior kolej aku dulu pon ramai yang dapat peratos pengurangan tuh setimpal dengan diorang punye pointer.
tapi aku????????
ya Allah. sedihnyelahhhh. kenape aku kene bayar balik 15%?
 

see? kenape? kenape? kenape?

yang lagi menyakitkan hati, ade je senior yang dapat 3.56 dapat biasiswa. ish ish. sabarnyelaaaa.
baiklah, esok aku nak call MARA. nak tanye kenape macam ni. sedih sangat rase. mintak mintaklah ade silap ke kat mane mane. and diorang dengan rela hati bantu aku. haihh. kesian dekat mak. mak dah seronok dah tengok pointer aku. dah berangan dapat transfer jadi biasiswa. hurmmm. 
harap dipermudahkan. aminnnn.

yang sedang bersabar,

suke ? jomjom kite bace lagi .. ^^

Permulaan baru bagi tahun baru.
Happy 2014 semua!




suke ? jomjom kite bace lagi .. ^^